donderdag 12 juni 2008

Succes verzekerd

Om in de groepsfase alle keukens aan bod te laten komen, moet je per groep een keuken driemaal opvoeren. Dat vereist de wiskunde. Omdat de Oostenrijkse keuken hem nooit bijzonder heeft kunnen bekoren, gunt de ondergrondse reiziger de rol van gastheer in groep B aan Duitsland, in de eigen achtertuin opererend tenslotte. Vanavond treden de Duitsers tegen oude politieke vrienden aan. Door als eerste Kroatië te erkennen, gaf destijds de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Genscher de Kroaten vrijbrief om met veel geweld de gehate Serven uit de Krajina te schoppen. Kroatië mag inmiddels etnisch eenkennig zijn, de keuken is dat niet. Een goede gelegenheid daarom om een even lekkere als eenvoudige Hongaarse voetbalmaaltijd op te dienen, lecsö. Bekend en geliefd bij bezoekers van de Plattensee. Snij een flinke hoeveelheid paprika’s en uien in niet te kleine stukken. Liefst zijn daar enkele hete paprika’s bij, zijn die niet te krijgen dan doet een pepertje goede dienst. Smoor ui en paprika in een rijke hoeveelheid olijfolie en gooi er twee gekraakte tenen knoflook bij. Geeft de paprika geen smaak af omdat die er niet in zit, neem dan je toevlucht tot poeder, liefst een combinatie van zoete en hete. Laat de lecsö lekker sudderen terwijl je eerste helft kijkt. In de rust afmaken met peper en zout en per persoon een ei plus een ei extra. Sla de eieren erdoor alsof je roerei maakt. En klaar alweer. Eet lecsö met noedels, gnocchi of macaroni kan ook. Opdienen op een diep bord, een bitter augurkje erbij en een flinke hoeveelheid lekker bier. Voor het eten op de afloop proosten met een glaasje pruimenbrandewijn. Valt altijd goed.

Geen opmerkingen: