woensdag 18 juni 2008

Geluk

Eindelijk breekt de zomer aan. De laatste buien zijn overgedreven, volgens de weerlui. De zwakker wordende golfstroom lijkt de buien steeds zuidelijker aan wal te waaien. Overal in het land was het koud en nat; zelfs in Andalucía verregenden de grote voorjaarsferia. Hoe dan ook, mooi weer is een prima aanleiding om voor España – Griekenland een stevige salade te bereiden. Kook wat aardappels in blokken. Snij uiten, paprika, tomaten en komkommer. Voeg een fijne combinatie van olijven en witte bonen toe. Olijven zijn hier te koop in het zuurwinkeltje, waar ook gepekelde vis is te krijgen. Voor bonen moet je in het peulvruchtenwinkeltje zijn, waar grote emmers vol geweekte witte, rode en bruine bonen, kikkererwten en wat dies meer zij verkocht worden. Neem voor de dressing alioli als basis. Sla een flinke hoeveelheid knoflook stuk en gebruik het vocht om met olijfolie handmatig op te kloppen tot een glazige mayonaise. Voeg dan een weinig zout en citroen toe. Je kunt het jezelf gemakkelijk maken door aan de olie een iets kleinere hoeveelheid melk toe te voegen en de mixer ter hand te nemen. Saus en groenten dooreenroeren en wat verse kruiden, basilicum, orgena, dille, peterselie, watjewil, toevoegen. Daarbij brood en een lichtgekoelde stevige rode wijn, zo een die rul over de tong rolt en de knoflook tot in de haarwortels door het hoofd verspreidt. Zoveel smaak vraagt om carajillo, koffie met een sloot brandy. Alle grote sherryhuizen hebben voor tien euro een lichtgesuikerde variant. Duurder en lekkerder kan ook, om langzaam weg te zinken in een staat van genageld geluk. Eventueel nog een jointje eroverheen en de donderdag kan vergeten worden.

Geen opmerkingen: