zaterdag 7 juni 2008

Platos combinados

Ook hier begint vandaag de Eurocopa. Voetbal is bij uitstek geschikt om met een bord eten van te genieten. Je kunt halen op de hoek of bellen, maar leuker is zelf koken. Een zesuurwedstrijd is heel geschikt voor koken in de rust. In plaats van reclame kijken in vijftien minuten een heerlijke maal op schoot toveren. Het kan. Vandaag staat Zwitserland – Tsjechië op het menu en dat vraagt als vanzelf om een stevige kaasfondue op bierbasis. Om op tijd klaar te zijn kun je het beste makkelijk smeltende kazen nemen en voor het authentieke gevoel in elk geval wat Gruyère. Voor de rest is de kaaskeus een kwestie van snobappeal. Koop wel Tsjechisch bier. Urquell zal altijd lukken, maar misschien kun je Štaropramen of Gambrinus krijgen. Smelt de kazen in weinig bier en wat versgemalen zwarte peper. Voeg wanneer een dikke pap is ontstaan meer bier toe, zeker een halve liter per persoon. Probeer het mengsel niet te laten koken om overmatige schuimvorming te voorkomen. Snij ondertussen roggebrood af en kijk even of de tweede helft nog niet is begonnen. TV in de keuken is handig, maar het gevaar is dat je er nooit meer uit komt. Is de fondue klaar, dan is een klein glaasje Becherovka er doorheen wel heel lekker natuurlijk. Of wat je hebt, maar wel ten oosten van de lijn Keulen Bern. Eet smakelijk en drink er een goed glas pilsner bij. Rond de zeventigste minuut treedt gegarandeerd een diepe tevredenheid met de gang van zaken op het veld in.

Geen opmerkingen: