vrijdag 13 juni 2008

De slakken zijn de klos

De aanhoudende staking van vrachtwagenchauffeurs zorgt voor lege winkelschappen. Vooral wat dagelijks over grote afstand wordt aangerukt, zoals vlees en vis en kaas en tomaten en aubergines, is bijna nergens meer te krijgen. Fruit en sperziebonen lukt nog wel, en blikvoer uiteraard. Dat vraagt als vanzelf om een maaltijd met hoog uit eigen tuin gehalte. Omdat Nederlanders liever bij de Fransen op bezoek gaan dan andersom (bron: CBS) vormt de Franse moestuin het vertrekpunt voor de dis van hedenavond. Nu komt de ondergrondse reiziger niet alle dagen in een Franse moestuin en moet hij uit tweedehands kennis putten, maar boontjes zullen er toch wel te vinden zijn. Slakken ook. Eerst een portie slakken dan maar en daarna een sperziebonensalade? Bij slakken horen olijfolie, knoflook en peterselie. In een stenen bakje in de oven en verder geen gekkigheid. Schenk er zware wijn bij, dat hebben die arme dieren wel verdiend. Daarna salade. De sperziebonen in stukken snijden en stomen. Hou ze een beetje knapperig. Kook een aardappeltje mee. Neem verder wat je in huis hebt: olijven, ui, komkommer, restanten augurk, een artisjokkenhartje wellicht. Maak een dressing van olijfolie, mosterd, yoghurt, dille, oregano, peper en zout en twee geperste tenen knoflook. Alles lekker door elkaar scheppen. Azijn is niet nodig als je wijn drinkt. Kies voor iets makkelijks, om na dat stevige begin de wedstrijd goed door te komen.

Geen opmerkingen: