woensdag 26 maart 2008

Voorjaarsbloem

In orthodox-joodse kringen wordt om religieuze redenen soms een glas wijn gedronken. Uiteraard dient dat koshere wijn te zijn, een verplichting die het aanbod beperkt en de kwaliteit niet altijd ten goede komt. Toen Xavier Castellet van wijnmakerij Celler de Capçanes uit het gelijknamige dorpje in Priorat van zijn Franse importeur vernam dat de joodse gemeenschap van Barcelona op zoek was naar een lekkere koshere wijn uit eigen streek, nam hij contact op met de rabbijn. Het worstelende bedrijfje kon wel een nieuwe klant gebruiken. In onderling overleg werd een productieproces opgesteld dat het waarmerk kosher verdiende. Naast diverse reinheidsvoorschriften is daarbij belangrijk dat niet-joden direct contact met het product vermijden. IJverig ging men bij Celler de Capçanes aan de slag. En met resultaat. Na twaalf jaar levert Capçanes 70.000 flessen Peraj Ha’abib – Voorjaarsbloem – per oogst, in the Insider’s guide to kosher wine opgenomen als beste buiten Israel gemaakte koshere wijn. Dankzij hun goede betrekkingen met de lokale economie kregen de ongelovige reiziger en zijn geliefde een flesje Peraj Ha’abib toegespeeld. Doordat de reiziger de fles met zijn eigen ooit christelijk gedoopte handen ontkurkte, was de wijn op dat moment niet kosher meer. Dat nam niet weg dat hij inderdaad uitstekend smaakte. De reiziger raakte er enigszins in hogere sferen van. De volgende ochtend werd hij fris als een hoentje wakker. Een ijzeren gestel, dacht hij meteen.

Geen opmerkingen: