maandag 24 maart 2008

Paasbrood

La mona de pasqua is een uit Valencia afkomstige lekkernij die langs de hele oostkust bekendheid geniet en dankzij de arbeidsmigratie ook in de grote steden elders in het land met Pasen in de etalages ligt. De mona, geëvolueerd uit het Arabische munna wat zoveel als mondvoorraad of proviand betekent, is een luchtig zoet broodje waarin een gekookt en geverfd ei is geduwd. Kinderen krijgen op paaszondag een mona van hun padrino of madrina, hun peetoom of –tante. Er zijn kleine mona’s en hele grote waar een complete familie op maandag van kan eten, met uiteraard veel vlees en wijn erbij. De mona zet het einde van de cuaresma, de vastenperiode tussen carnaval en pasen, luister bij. In Calatunya heeft de monacultus een heel eigen ontwikkeling doorgemaakt, geïnspireerd door de voorliefde voor chocola in deze contreien. Een mona de pasqua is hier een taartje of taartbodem met daarop iets van chocola. Dat kan een ei zijn, een diertje, een disneyfiguurtje of andere uit de VS bekende kinderlokker, maar ook een auto, een sprookje, een voetballer, een huis met een tuintje of zelfs een complete hogesnelheidstrein. De grotere stukken zijn er om het meesterschap van de banketbakker te etaleren, voor minder dan een tientje krijg je nog geen kleintje. Een mona hoort vergezeld te gaan van een kwaliteitscertificaat met duidelijke ingrediëntenbeschrijving, maar in onze eengeworden wereld is zelfs volstrekt lokaal vakmanschap aan de wolven overgeleverd. De banketbakkersfederatie klaagt dat een groeiend aantal monas de pasqua van onduidelijke oorsprong is.

Geen opmerkingen: